Luke Skywalker Mungkin Seorang Jurugambar.


Benda yang paling popular dalam Star Wars, mestilah lightsaber. Sape lah yang tanak senjata Jedi yang sungguh canggih tu? Weeeng, wennggggg~ Haaa... memang dari kecik kalau nampak bendalah tu kat kedai, menangis tak berlagu pun takpa, janji dapat. Hahaahaha!

Tapi, tahukah korang bahawa props untuk lightsaber tu berasal dari peralatan kamera? Menurut sumber, ia diambik dari peralatan kamera lama, untuk cerita Star Wars: A New Hope dan The Empire Strikes Back.
" For A New Hope, the original film prop hilts were constructed by John Stears from old press camera flash battery packs and other pieces of hardware. The 3-cell Graflex flashgun was modified and used as the prop for Luke Skywalker’s lightsaber in Star Wars: A New Hope and The Empire Strikes Back. A black grip was added and the circular bulb housing was obviously removed, but little else was changed to create the lightsaber prop."

3-Cell Graflex Flashgun

Dialog seperti biasalah ye.
Kamera yang di dalam gambar tu adalah "Speed Graphic" tahun 1940-an. Cuba² tengok di Ebay, dan search "lightsabers


(source : fx-saber.com)

1 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...